Pletenica sa borovnicama i krem sirom

36. Pletenica sa borovnicama i krem sirom 1

Pletenica sa borovnicama i krem sirom je ekstra brzi desert od gotovog lisnatog testa i sa listićima badema odozgo. Nešto zaista prefino a toliko jednostavno, da ne znam postoji li išta prostije za pripremu. 😉

Za ovaj desert biće vam potreban jedan list svežeg lisnatog testa koji samo razmotate, zasečete trakice sa dve strane, sredinu premažete krem sirom koji ste pomešali sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limunovom koricom i poslažete sveže borovnice. Potom prebacujete trakice testa kao da pletete peletenicu, premažate jajetom, pospete kristal šećerom i listićima badema po želji, i desert je spreman za rernu. Gotovo dok ste trepnuli.

36. Pletenica sa borovnicama i krem sirom 6

Ako koristite smrznuto lisnato testo u pakovanju od 500 g, biće vam potreban jedan komad testa od 250 g, mada je moja topla preporuka da odmah poduplate mere iz recepta i umesto jedne, napravite dve pletenice. 😉

Umesto borovnica, možete koristiti i maline, samo neka voće bude sveže a ne iz zamrzivača, kako ne bi puštalo vodu.

Ne mogu vam ni opisati rečima zavodljivi spoj divnih tekstura i ukusa u ovom desertu! Hrskavo lisnato testo i krckavi bademi spolja, a iznutra nadev od krem sira koji je aromatizovan vanilom i koricom limuna u kombinaciji sa osvežavajućim borovnicama. Morate isprobati! 😉

36. Pletenica sa borovnicama i krem sirom 4

Ljubiteljima deserata sa borovnicama preporučujem i ove recepte:

36. Pletenica sa borovnicama i krem sirom 2

Pletenica sa borovnicama i krem sirom


Sastojci

(za jednu peletenicu)
  • 1 list svežeg lisnatog testa (250-275 g)
  • 200 g krem sira
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • rendana korica limuna (po želji)
  • 125 g svežih borovnica

Još:

  • 1 jaje za premazivanje
  • kristal šećer za posipanje
  • listići badema (po želji)

Priprema

Pletenica sa borovnicama i krem sirom - priprema

Razmotajte list svežeg lisnatog testa. Ja sam koristila već razvaljano lisnato testo od 275 g, dimenzija 40×25 cm.

U slučaju da koristite smrznuto lisnato testo u pakovanju od 500 g, trebaće vam jedan komad testa od 250 g koje najpre odledite pa razvaljate oklagijom na pobrašnjenoj površini.

Za nadev pomešajte kašikom krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, kao i koricom limuna. Borovnice operite i prosušite papirnim ubrusom.

Razvaljano lisnato testo zasecite sa dve strane na trakice širine oko 1-1,5 cm, pod uglom od oko 45 stepeni prema gore (vidi sliku iznad). Dužina trakica treba da bude trećina širine testa.

Na sredinu testa koje nije zasečeno razmažite krem sir svugde ravnomerno. Odozgo poslažite borovnice. Sada preklapajte trakice testa naizmenično preko borovnica, dok ne završite sa pletenjem cele pletenice.

Pletenicu zajedno sa pek papirom prevucite na veliki pleh od rerne i premažite je umućenim jajetom. Pospite kristal šećerom i listićima badema.

Pletenicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta do zlatno rumene boje. Neka se malo prohladi na sobnoj temperaturi, a potom pospite šećerom u prahu i secite na kriške.

Najbolja je još sveža, dok je mlaka a testo fino hrskavo i lisnato.

Prijatno! 🙂