Uskršnji venac (pleteni kolač)

23. Uskršnji venac (pleteni kolač) 3-1

Uskršnji venac (pleteni kolač) je tradicionalni kolač od dizanog testa koji se u mojoj porodici obavezno pravi za Uskrs. Mama ga je obično pravila kao pletenicu ili u obliku velikog kolača u četvrtastom ili okruglom plehu, a ja sam se ovaj put odlučila za venac.

Testo za ovaj uskršnji venac je fino mekano, vazdušaste strukture, i neutralnog odnosno slatko-slanog ukusa, ali može da se pravi i u slatkoj i u slanoj varijanti u zavisnosti od toga šta preferirate. Kolač je predivan sam za sebe tako da ga možete jesti i samog, ali i uz šunku i uskršnja jaja. 🙂

Ako želite slatku varijantu testa, dovoljan je samo prstohvat soli i količina šećera kao u receptu, a za slanu varijantu šećer smanjite na samo jednu kašičicu koja se dodaje u kvasac, a so povećajte na 1,5-2 kašičice prema ukusu. Nama je najukusniji kolač ovako kako stoji u receptu i kako je mama celog života pravila, a vi se slobodno opredelite za vašu omiljenu varijantu.

23. Uskršnji venac (pleteni kolač) 12-1

Ovaj uskršnji venac se veoma jednostavno pravi. Potrebno je zamesiti testo od svih sastojaka i pustiti da odmori i naraste. Dobićete odlično testo pogodno za rad, koje se uopšte ne lepi za ruke. Kad je testo naraslo, podeli se na dva dela pošto ćete imati dva venca prečnika oko 20 cm.

Testo za jedan venac podeli se na 3 dela od kojih se formiraju tri dugačke i tanke trake, koje se potom upletu u pletenicu na najklasičniji način (kao da pletete kosu u pletenicu). Postoje i druge i nešto zahtevnije tehnike pletenja koje znaju biti malkice konfuzne, od 4 ili 5 pa čak i više traka testa, ali zašto komplikovati kad može i na jednostavan način. 😉

23. Uskršnji venac (pleteni kolač) 8-1

Kada ste upleli pletenicu, samo je savijete u krug u oblik venca, spojite dva kraja, prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, i to je sve. Ponovite postupak i za drugi venac, premažete oba žumancetom sa malo mleka i pravac rerna. Za rezulat se dobija preukusni i dekorativni kolač u kom će uživati cela porodica.

I još nešto: ne mora da se pravi samo za Uskrs! Mi ga obožavamo u bilo koje doba godine, i pravimo ga kad god se zaželimo nekog finog dizanog kolača. 😉

Još ideja za dizane kolače pogledajte na linkovima:

23. Uskršnji venac (pleteni kolač) 16-1

Uskršnji venac (pleteni kolač)


Sastojci

(za 2 venca)

Za testo:

  • 500 g oštrog brašna
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kesica (7 g) Dr. Oetker suvog kvasca
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanca
  • 70 g otopljenog maslaca

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

Testo

U mlako mleko sipajte suvi kvasac, dodajte jednu kašičicu šećera (od ukupnih 50 g) i 2-3 kašike brašna od ukupne količine. Sve dobro izmešajte i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.

U vanglu sipajte ostatak brašna i šećera, so i žumanca, ulijte nadošli kvasac i počnite mešati mikserom sa nastavcima za testo. Tokom mešanja postepeno ulivajte otopljeni maslac i dobro izradite testo mikserom dok ne postane skroz kompaktno i glatko. Treba da se odvaja od ivica posude.

Testo formirajte u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom sat vremena da naraste.

Izrada venca

Nadošlo testo istresite na radnu površinu koju ste tek malkice pobrašnili i malo premesite. Podelite ga na dva jednaka dela pošto ćemo imati dva venca. Svaki deo podelite na 3 jednaka dela.

Za jedan venac plete se pletenica od 3 trake. Uzmite dakle prvi komad testa i rastanjite ga rolajući ga dlanovima na dugačku traku debljine otprilike palca, i na dužinu oko 60 cm.

Stavite sa strane pa ponovite postupak i za druge dve trake. Sada ih stavite jednu pored druge i spojite im krajeve prstima, pa upletite pletenicu na jednostavan način prebacujući jednu traku preko druge.

Napomena: Pazite prilikom pletenja da ne zatežete preterano trake testa, jer ako je pletenica čvrsto upletena, testo neće moći lepo da naraste. Isto tako ne sme biti ni previše labava, jer će se jako raširiti i neće imati lep oblik.

Kada ste upleli pletenicu do kraja, savijte je u krug u oblik venca i pritisnite prstima da se spoje dva kraja.

Venac pažljivo prebacite u veliki pleh od rerne obložen pek papirom, u jedan kraj. Ponovite postupak i za drugi venac. Dobićete dva venca prečnika oko 20 cm, i oba staju u veliki pleh od rerne, tako da ih ne morate posebno peći.

Pleh sa vencima pokrijte krpom pa pustite da odmaraju još oko 20-30 minuta. Kada su venci narasli u plehu, premažite ih mešavinom žumanceta i mleka. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumene.

Prijatno! 🙂

Recept i fotografije urađene su u saradnji sa:
Logo Dr Oetker_background transparent-res