Čokoladne trufle

71. Čokoladne trufle 2-1

Od svega par sastojaka, tako kremaste i prefinjene, ove Čokoladne trufle (truffles) su brzinski desert bez pečenja za istinske čokoljupce. Priprema ne traje ni 20 minuta a dobijate zaista preukusan slatkiš koji niko ne odbija. 😉

Za ove čokoladne trufle potrebno je da otopite crnu i mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom, kao kad pravite ganache glazuru, potom dodate mrvicu maslaca i soli koja pojačava ukus čokolade i onda samo dobro ohladite smesu u frižideru.

Potom kašičicom uzimate smesu i oblikujete kuglice, uvaljate ih u kakao i to je to. Može i u mlevene orašaste plodove po želji, rendanu čokoladu, kokos, mleveni keks…šta god volite. Meni se sviđa gorkast ukus kakaa, a i u estetskom smislu mi kuglice uvaljane u kakao deluju nekako prefinjeno, mada može i čokolada u prahu ako vam je kakao gorak.

71. Čokoladne trufle 3-1

Ukus trufli zavisiće od čokolade koju koristite, pa savetujem da birate kvalitetnu crnu čokoladu sa što većim procentom kakaa i neku finu mlečnu čokoladu. Za one manje izbirljive, odlično će poslužiti i obična čokolada za kuvanje. 🙂

A evo još nekoliko predloga za fine kuglice bez pečenja:

71. Čokoladne trufle 1-1

Čokoladne trufle


Sastojci

(za oko 24 kom.)

Za trufle:

  • 120 ml slatke pavlake
  • 120 g kvalitetne crne čokolade
  • 120 g mlečne čokolade
  • 30 g maslaca
  • prstohvat soli

Još:

  • kakao za valjanje

Priprema

Trufle

Zagrejte slatku pavlaku do vrenja, pa skinite sa vatre. Dodajte obe vrste čokolade izlomljene na kocke, maslac i prstohvat soli, pa mešajte dok se sve ne poveže u glatku čokoladnu smesu.

Stavite ovu smesu u frižider na najmanje 3 sata ili dok se ne stegne tako da možete oblikovati kuglice. Možete staviti i u zamrzivač da skratite vreme hlađenja.

Kašičicom uzimajte po malo ohlađene smese i oblikujte kuglice. Moje su bile težine oko 15 g, a vi naravno ne morate da ih merite ako ne želite.

Kuglice slažite na tacnu pa ih vratite na kratko u frižider. Potom svaku uvaljajte u kakao i čuvajte u frižideru.

Savet: Kuglice konzumirajte pravo iz frižidera jer stajanjem na sobnoj temperaturi omekšaju.

Original recept