Čoko-rum kuglice sa kestenom

Čokoladne kuglice sa kestenom 1

Čokolada, rum i kesten – kakva ludilo kombinacija! 🙂 Kuglice su fine sočne konzistencije, najviše dominira ukus čokolade koji se prepliće sa suptilnim ukusom kesten pirea, a uz ovu kombinaciju neizostavno ide i rum. Sve zajedno čini fantastičan spoj!

Obožavam praviti kuglice jer im je priprema i više nego brza i jednostavna. Čak i da niste vični pripremanju poslastica, ovo je nešto u čemu nema šansi da omanete. 😉

Čokoladne kuglice sa kestenom 3

Zahvaljujući slatkoj pavlaci, kuglice su meke i sočne čim ih izvadite iz frižidera. Ne stegnu se toliko kao one sa margarinom/puterom, koje baš zbog toga ne volim nešto preterano.

Koristila sam gotov kesten pire koji se kupuje zaleđen, obično u pakovanju od 250 g, tako da nema nikakvih pripremnih radnji koje iziskuju dodatno vreme (ni govora o tome da sami pravite kesten pire). 😀 Samo zagrejete slatku pavlaku, dodate čokoladu, kesten pire, rum i mleveni keks, sve sjedinite, malo ohladite smesu i formirate kuglice. Prostije ne može. Kuglice možete uvaljati u šta god želite a ja sam ovog puta u čokoladne mrvice i kakao.

Ove čoko-rum kuglice sa kestenom su pravi izbor za prazničnu trpezu, ali i za svaki dan. Ukoliko postite, kuglice možete napraviti i u posnoj varijanti ako koristite biljnu slatku pavlaku. Toplo preporučujem da ih isprobate! 🙂

Evo još nekoliko ideja za kuglice:

Čokoladne kuglice sa kestenom 5

Čoko-rum kuglice sa kestenom


Sastojci (za oko 40 kuglica)

Za smesu:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 2-3 kašike ruma (po ukusu)
  • 250 g gotovog zaslađenog kesten pirea
  • 250 g mlevenog keksa (petit ili plazma)

Još:

  • čokoladne mrvice i kakao za valjanje

Priprema

Slatku pavlaku sipajte u šerpu i zagrejte do vrenja ali pazite da ne proključa. Skinite sa vatre pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte žicom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete ujednačenu čokoladnu smesu.

Napomena: Koristila sam mlečnu slatku pavlaku od 36% m.m. Možete je zameniti biljnom slatkom pavlakom i tada kuglice postaju posne.

Odmah dodajte rum i odleđeni kesten pire pa žicom mešajte dok se sve ne sjedini u glatku smesu. Kratko prohladite, 5-10 min, pa postepeno dodajte mleveni keks i mešajte. Kada dodate sav keks, smesa će i dalje biti mekša, ali bez brige, tako treba. Smesu stavite u zamrzivač na 20-ak minuta da se ohladi i stegne, pa oblikujte kuglice. Može i u frižider malo duže.

Napomena: Ako baš želite čvršću smesu koju ćete moći oblikovati u kuglice uz kraće vreme hlađenja, slobodno dodajte još malo mlevenog keksa. Mada u tom slučaju kuglice više neće biti tako fine sočne već tvrđe od puno keksa, pa vam ne bih to savetovala jer su ovako bile idealne.

Dakle, kašičicom otkidajte male hrpice ohlađene smese i oblikujte kuglice. Ja sam merila da svaka bude 20 g kako bi bile iste veličine. Složite ih na tacnu.

Na kraju po želji kuglice uvaljajte u čokoladne mrvice i kakao, pola-pola. Možete naravno u šta god želite – mleveni keks, lešnike, orahe, kokos, itd.

Kuglice stavite u frižider da se dobro ohlade a potom su spremne za degustaciju.

Prijatno!

Inspiracija za recept je odavde.