Grilijaš kuglice od lešnika

63. Grilijaš kuglice 1-1

Grilijaš kuglice od lešnika su fini krckavi čokoladni zalogajčići sa usitnjenim karamelizovanim lešnicima, odnosno grilijašom i brusnicama. Ne sadrže mlečne proizvode, pa su idealne za posne slave ali isto tako i za predstojeće praznike. Svakako ih možete napraviti i sa maslacem umesto margarina, za još lepši ukus, ukoliko ne postite.

Da bi napravili ove preukusne kuglice, potrebno je prvo pripremiti grilijaš tako što otopite šećer u karamel, dodate cele pečene i oguljene lešnike i ostavite da se to stegne a potom usitnite u secku. Od tog grilijaša odvoji se sa strane deo za valjanje kuglica, a ostatak se dodaje u otopljenu čokoladu sa margarinom.

63. Grilijaš kuglice 3-1

Za još malo teksture i fine arome, dodala sam brusnice koje se tako dobro slažu sa čokoladom i lešnicima i kuglice podižu na još viši nivo svojim kiselkasto-slatkastim ukusom. Umesto brusnica možete staviti i suvo grožđe – šta god više volite.

Kad se smesa malo ohladi i stegne u frižideru radi lakšeg oblikovanja, formiraju se kuglice, uvaljaju u preostali grilijaš i kuglice su gotove. Brzo, jednostavno i tako fino krckavo! Obavezno isprobajte! 😉

Još recepata za razne kuglice čeka vas na linkovima:

63. Grilijaš kuglice 2-1

Grilijaš kuglice od lešnika


Sastojci

(za oko 32 kuglice)

Za smesu:

  • 200 g šećera
  • 250 g pečenih i oguljenih lešnika
  • 150 g margarina (ili maslaca)
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 100 g brusnica (ili suvog grožđa)

Za valjanje:

  • 50 g odvojenog grilijaša

Priprema

Najpre pripremamo grilijaš.

Stavite u šerpu sa debljim dnom šećer i otopite ga na srednjoj vatri u karamel, pazeći da ne zagori i ne postane taman jer će biti gorak. U početku nije potrebno mešati dok se šećer ne zagreje, a potom mešajte sve vreme kašikom kako bi se svi grumenovi šećera rastopili.

Skinite karamel sa vatre i odmah ubacite pečene i oguljene cele lešnike i brzo promešajte tako da se karamel zalepi sa svih strana oko lešnika. Istresite ovaj grilijaš na pek papir, kašikom spljoštite i ostavite da se potpuno stegne. Potom ga izlomite na delove, ubacite u secko i usitnite tako da bude i sitno mlevenih i krupnijih komadića grilijaša. Od ovog grilijaša odvojite 50 g za valjanje kuglica i ostavite sa strane.

U drugu šerpu stavite margarin iseckan na komade i čokoladu izlomljenu na kocke pa otopite na laganoj vatri. Ubacite brusnice i usitnjeni grilijaš i dobro sjedinite kašikom. Ovu smesu stavite u frižider na najmanje 30 minuta da se malo stegne, kako bi mogli formirati kuglice.

Ohlađenu smesu izvadite iz frižidera i uzimajte po malo kašičicom, pa formirajte kuglice. Neka svaka bude 20 g težine, ukoliko želite da ih merite na vagi, kao što sam ja. Slažite ih na tacnu i ponovo vratite na kratko u frižider da se još malo stegnu.

Ako je potrebno, preoblikujte svaku još malo dlanovima pa ih uvaljajte u grilijaš koji ste odvojili sa strane. Složite ih nazad na tacnu i čuvajte u frižideru.

Prijatno! 🙂

Kao inspiracija poslužio mi je recept za Grilijaš korpice sa coolinarike.