Jaffa kuglice

Jaffa kuglice 1

Ove Jaffa kuglice su za sve ljubitelje famozne čoko-narandža kombinacije. Lagane su i posne po sastavu što ih čini još jednim idealnim kolačićem za slave, ali i predstojeće praznike. 🙂

Glavni sastojci su mleveni keks, kakao, sok i korica narandže, otopljena čokolada, kao i malo meda i džema od breskvi (ili kajsija). Aromatične su i fine sočne. Najviše mrzim one kuglice koje su tvrde ko kamen kad se izvade iz frižidera jer sadrže previše keksa i veliku količinu margarina koji ih stegne. Ovde to nije slučaj jer su kuglice skroz bez masnoće, pa su mekane i kad se jedu pravo iz frižidera.

Jaffa kuglice 3

Ako želite da vaše Jaffa kuglice budu još bogatije i otmenije, možete ih umočiti u otopljenu čokoladu sa malo ulja i dodatno ih prošarati i dekorisati po želji. Meni se ovog puta nije dalo da komplikujem, pa sam moje kuglice uvaljala samo u čokoladu u prahu (može i u kakao). Bile su super i ovako, a vi kako god želite. 🙂

Još ideja za razne kuglice pogledajte na sledećim linkovima:

Jaffa kuglice 2

Jaffa kuglice


Sastojci (za 32-34 kuglice)

Za smesu:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 20 g kakaa
  • 150 ml soka od narandže
  • 2 pune kašike džema od breskvi ili kajsija
  • 2 kašike meda
  • 50 g otopljene čokolade za kuvanje
  • rendana korica 1 narandže

Još:

  • kakao ili čokolada u prahu za valjanje

Priprema

Pomešajte mleveni keks i kakao pa prelijte sveže ceđenim sokom od narandže. Meni je trebalo dve srednje narandže.

Dodajte džem od breskvi (ili kajsija), med, kao i otopljenu čokoladu i na kraju rendanu koricu jedne narandže. Sve dobro izmešajte kašikom u kompaktnu smesu.

Po potrebi dodajte još malo keksa ako vam se smesa učini mekana, ali i treba da je malo mekša kako bi kuglice bile fine sočne.

Smesu stavite u frižider na nekih 20-30 minuta, a onda uzimajte kašičicom male hrpice (ja sam merila svaku da bude 18 g) i formirajte kuglice.

Kuglice uvaljajte u kakao ili čokoladu u prahu, ili šta god po vašoj želji – mleveni orasi, lešnici, rendana čokolada, itd. Stavite ih u frižider da se ohlade i stegnu.

Po želji možete otopiti oko 150 g čokolade za kuvanje sa 1-2 kašike ulja i umakati svaku kuglicu.

Prijatno! 🙂

Original recept je sa coolinarike.