Farbanje uskršnjih jaja – 3 tehnike (Carmin boje)

Ako tražite ideju za farbanje uskršnjih jaja, danas delim s vama 3 zanimljive tehnike sa Dr. Oetker Carmin bojama. Za još inspiracije, svakako pogledajte i post koji sam nedavno objavila: Uskršnja jaja – Fairy Tales i Bubamare gel boje.

U ponudi imate pakovanje Carmin 4 boje za jaja koje dovoljno za čak 60 jaja, kao i pojedinačne kesice sa crvenom i plavom bojom. Tu su i Carmin nalepnice za uskršnja jaja, ako želite dodatno da ih ukrasite. Boje su zaista divne i vrlo intenzivne, a ako ste radije za bleđa jaja u pastelnim bojama, boju iz kesica možete dozirati u količini prema vašoj želji.

Ako vam je dosadilo klasično farbanje uskršnjih jaja u jednu boju i odlučite se za ove 3 tehnike, jedno je sigurno: dobićete super zanimljiva jaja koja će vašu uskršnju trpezu učiniti bogatom i šarenolikom. 🙂

Prva tehnika koju sam isprobala je farbanje jaja papirnim ubrusom. Potrebno je da kuvano jaje umotate u papirni ubrus, uhvatite gumicom i onda nakapate od svake boje ili po želji, po par kapi. Potom naprskate jaje svugde okolo mešavinom vode i sirćeta uz pomoć bočice sa prskalicom i ostavite tako sat vremena da odstoji. Preostaje da izvadite jaje iz ubrusa i dobićete zanimljiva šarena jaja. Šara će dosta zavisiti i od teksture ubrusa koji koristite.

Druga tehnika je farbanje jaja alu folijom. Svako jaje se zapakuje u komadić alu folije tako da jaje u potpunosti bude pokriveno, i onda spuštate jaja u činije sa toplom vodom u koju ste dodali boju i po jednu kašiku sirćeta. Ostavite tako da jaja odstoje u tečnosti najmanje 15 minuta ili duže za jači intenzitet boje. Potom otpakujete jaja i za rezultat ćete dobiti mramorni efekat. Jaja farbana ovom tehnikom sam dodatno ukrasila Carmin nalepnicama.

Treća tehnika koja mi se možda čak i najviše dopala je farbanje jaja uljem. U činije sa vodom, bojom i kašikom sirćeta potrebno je dodati po jednu kašiku ulja. Obzirom da se ulje ne meša sa vodom, kada spustite kuvano jaje u tečnost, desiće se to da se na pojedinim mestima gde su plivale kapi ulja neće uhvatiti boja tako da će jaje ostati belo na tim mestima i dobiće skroz kul prošarani efekat. Uslov je da koristite bela kuvana ili jaja koja ste sami izbelili uz pomoć sirćeta.

Farbanje uskršnjih jaja – 3 tehnike (Carmin boje)


Potrebno:

Priprema

Farbanje jaja papirnim ubrusom

Najpre skuvajte jaja sa belom ljuskom, ili ih sami izbelite na način opisan u postu: Uskršnja jaja – Fairy Tales i Bubamare gel boje.

Uzmite po jedno osušeno kuvano jaje i zamotajte ga u papirni ubrus a vrh zavežite gumicom.

Boje iz pakovanja rasecite makazama pazeći da ne dođe do prosipanja sadržaja. Svakoj kesici otsecite vrh i kapnite po nekoliko kapi od svake boje na jaje upakovano u papirni ubrus. Sada uzmite bočicu sa prskalicom koju ste napunili sa vodom (oko 50 ml) i jednom kašikom sirćeta i dobro naprskajte jaje sa svih strana da se navlaži.

Ponovite postupak sa svim jajima i ostavite ih da odstoje oko sat vremena. Potom skinite sa njih papirni ubrus koristeći zaštitne rukavice iz pakovanja, složite jaja na ubrus da se skroz osuše i po želji premažite sa malo ulja za dodatni sjaj.

Priprema 1

Farbanje jaja alu folijom

Alu foliju isecite na kvadrate i zapakujte svako jaje pojedinačno. U 4 činije ili čaše sipajte tople vode i jednu kašiku sirćeta. Potom u svaku činiju sipajte nekoliko kapi od svake boje, u zavisnosti od željenog intenziteta.

Spuštajte jaja upakovana u alu foliju u svaku od činija sa bojom i ostavite ih tako da stoje u boji oko 15 minuta ili duže. Vadite jaja uz pomoć kašike, obrišite spolja papirnim ubrusom od viška vode i uz pomoć rukavica otpakujte svako jaje i skinite alu foliju. Dobićete mramorni efekat.

Ofarbana jaja prosušite na papirnom ubrusu. Nakon što su skroz suva, ukrasite ih Carmin nalepnicama za uskršnja jaja.

Priprema 2

Farbanje jaja uljem

U iste posudice sa bojom u kojima ste prethodno farbali jaja dodajte po jednu kašiku ulja. Promešajte i spuštajte jaja u tečnost. Ostavite minut-dva i vadite jaja kašikom. Zbog toga što se ulje ne meša sa vodom, boja se neće ravnomerno naneti na jaje i dobićete zanimljiv efekat šarenih jaja sa belim mrljama.

Napomena: Za jači intenzitet, dodajte još boje po želji.

Ofarbana jaja prebrišite papirnim ubrusom. Pošto je tečnost već bila masna od ulja, nema potrebe dodatno premazivati jaja uljem za sjaj.

Post je urađen u saradnji sa:
Logo Dr Oetker_background transparent-res