Uskršnja jaja – Fairy Tales i Bubamare gel boje

22. Uskršnja jaja 4

U susret Uskrsu, delim sa vama ideju kako da ofarbate ovogodišnja uskršnja jaja. Farbanje jaja nikad nije bilo lakše i zabavnije, zahvaljujući Dr. Oetker Carmin gel bojama, a imala sam priliku isprobati dve različite vrste: Fairy Tales gel boje od kojih se dobijaju predivna bakarna, zlatna i bronzana jaja, i Bubamare gel boje u čijem pakovanju dolaze crvena, ljubičasta, zelena i plava boja, uz dodatak veselih 3D stikera i nalepnica.

22. Uskršnja jaja 1

Mogu vam reći da se davno nisam ovako razigrala, farbajući jaja ovim gel bojama. 🙂 Fairy Tales boje su me načisto oduševile! Jaja obojana u zlatnu, bakarnu i bronzanu boju deluju toliko elegantno i prefinjeno, i pravo su osveženje nakon što sam ranijih godina farbala jaja na najklasičniji način, najčešće u crvenu boju. Jaja obojana ovim gel bojama imaju predivan sjaj, bez potrebe da jaja premazujete uljem.

Ako ste više za standardne boje, tu su Bubamare gel boje u čijem pakovanju se dobija crvena, ljubičasta, zelena i plava boja, pa možete jaja farbati u svaku od boja pojedinačno ili se igrati i kombinovati boje po želji, kao što sam ja. Tu su i 3D stikeri i nalepnice u čijem lepljenju će najviše uživati klinci, pa ako imate nekog malog pomoćnika u blizini, obavezno ga uposlite. 🙂

22. Uskršnja jaja 7

Preporuka je da koristite jaja sa belom ljuskom, pogotovo kad su u pitanju Bubamare gel boje jer se boja lepše hvata na bela jaja i dobićete lepše nijanse. Mada, i obična jaja mogu bez problema da se izbele uz pomoć sirćeta. Sve što je potrebno je da skuvate jaja u vodi u koju ste dodali sirće, i potom ih nežno izribate sunđerom ili nekom krpom pod mlazom vode.

Obično se u receptima za izbeljivanje jaja pominje odnos vode i sirćeta 1:1, dakle koliko vode toliko i sirćeta, što je meni delovalo ipak malo previše jer sam se uplašila da kuvana jaja ne povuku ukus sirćeta. Tako sam rešila da na 15 jaja stavim 750 ml vode i samo 250 ml sirćeta (odnos 3:1) i uspela sam dobiti savršeno bela jaja. Ako vam se i desi da neko jaje ne bude baš skroz bele već svetlo bež boje, bez brige. Boja će se savršeno uhvatiti i tako.

22. Uskršnja jaja 8

Kad je u pitanju farbanje uskršnjih jaja, tu zaista nema nekih pravila kojih se strogo morate pridržavati. Samo pustite mašti na volju i budite kreativni. Igrajte se i kombinujte bolje po želji ili ofarbajte jaja na klasičan način u željenu boju, pridržavajući se uputstva na kutiji. Najbitnije je da uživate u celom procesu. 😉

Ako ste u dilemi koju poslasticu pripremiti za Uskrs, potražite inspiraciju na linkovima:

22. Uskršnja jaja 6

Uskršnja jaja – Fairy Tales i Bubamare gel boje


Potrebno:

Priprema

Kuvanje i izbeljivanje jaja

Najpre pripremite i skuvajte jaja. Ako ste u prilici pronaći jaja sa belom ljuskom, skuvajte ih na klasični način a ukoliko želite sami izbeliti ljusku, za 15 jaja potrebno je sipati u veću šerpu 750 ml vode i 250 ml sirćeta.

Napomena: Pakovanje Fairy Tales gel boja dovoljno je za ukupno 30 jaja, a pakovanje gel boja Bubamare dovoljno je za ukupno 40 jaja. Željenu količinu jaja koja ćete farbati odredite sami.

Jaja operite pod mlazom mlake vode, a potom ih stavite u šerpu sa vodom i sirćetom. Zagrevajte ih na najjačoj vatri do vrenja pa smanjite na srednju vatru kako jaja ne bi popucala i kuvajte ukupno 15 minuta.

Tokom kuvanja na površini će se stvarati veća količina smeđe pene koju je potrebno skidati kašikom. Nakon 15 minuta, skinite šerpu sa vatre, stavite pod česmu i nalijte hladne vode, pa uzimajte jedno po jedno jaje i sunđerom ga nežno izribajte pod mlazom vode kako bi sišla u potpunosti smeđa boja ljuske.

Bela jaja slažite na papirni ubrus i ostavite ih da se osuše.

Farbanje jaja

Otvorite pakovanje gel boja i kesice međusobno rasecite makazama, pazeći da se boje ne prospu. Neotvorene kesice sa bojama stavite u šolju sa vrućom vodom kako bi boje postale tečne.

Navucite na ruke zaštitne rukavice iz pakovanja. Kesicu sa željenom bojom dobro promućkajte pre otvaranja pa otsecite vrh makazama. Na dlan nanesite najviše 4 kapi boje i ravnomerno rasporedite željenu boju na jaje koje ste prethodno obrisali papirnim ubrusom.

Napomena: Nanošenjem previše boje, boja se neće ujednačeno naneti na ljusku jajeta a vreme sušenja se produžava.

Ofarbana jaja slažite na papirni ubrus i pričekajte par minuta da se boja prosuši, pa ponovite postupak za jači intenzitet boje. Obojena jaja poslažite ponovo na papirni ubrus pa pričekajte da se u potpunosti osuše.

Boje iz pakovanja Fairy Tales (bakarna, zlatna i bronzana) po želji možete i kombinovati. Nakon što sam jaja obojila u svaku od 3 boje i sačekala da se prosuše, za “final touch” sam kapnula na prst kap neke druge boje i nanela je na pojedina mesta na već obojeno jaje.

Isto tako, boje iz pakovanja Bubamare možete kombinovati kao što sam ja plavu i ljubičastu, i zelenu i crvenu, ili možete boje pojedinačno koristiti ako želite jednobojna jaja. Nakon što su se jaja potpuno osušila, ukrasite ih 3D stikerima i nalepnicama po želji.

Recept i fotografije urađene su u saradnji sa:
Logo Dr Oetker_background transparent-res