Raffaello kuglice

Raffaello kuglice

Dugo sam tragala za nekim potpuno drugačijim receptom za raffaello kuglice…da nisu s mlekom u prahu, da nisu ni od pudinga, ni od gustina, da ne sadrže puno margarina, šećera, itd., a opet, da nisu ni komplikovane za pripremu, da budu od lako dostupnih sastojaka, i uz sve to još i da ukusom što više podsećaju na neprevaziđene original raffaello kuglice. Možda pomislite u sebi “hm, previše kriterijuma”… 🙂 Pa može biti, ali nije mi ni malo krivo što sam sebi postavila sve ove silne zahteve pre nego što sam krenula u akciju sa rafaelo kuglicama, jer sam uz malo mašte uspela da smislim kombinaciju koja je i mene i moje ukućane potpuno oduševila. 🙂

Ovo je raffaello od samo 5 sastojaka, tako nežnog i laganog ukusa, od ganache-a od bele čokolade izmućenog u divnu penastu kremu, sa dodatkom kokosa i izdrobljenog corn flakes-a i sa po jednim pečenim lešnikom u sredini svake kuglice. Ako sam uspela da vas zaintrigiram, nastavite da čitate. 😉

Raffaello kuglice

Ni ovde nisam dodavala šećera pošto su za moj ukus slatka pavlaka i bela čokolada već sami po sebi dovoljno slatki, ali vi naravno možete dodati šećera u prahu po ukusu.

Raffaello kuglice

Raffaello kuglice


Sastojci

  • 325 ml slatke pavlake
  • 200 g kvalitetne bele čokolade
  • 200 g kokosa
  • 30 g corn flakes-a
  • oko 50 g pečenih i oljuštenih lešnika

Još:

  • oko 50 g kokosa za valjanje kuglica

Priprema

Zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja pa skinite sa vatre i ubacite belu čokoladu izlomljenu na kockice.

Napomena: Poželjno je da koristite što kvalitetniju belu čokoladu da ne biste imali problema sa topljenjem, pošto neće svaka da se topi. Kvalitetna bela čokolada treba da sadrži min. 25% ukupne suve materije kakao delova. Ja sam koristila belgijsku belu čokoladu od Premie koja se može naći u Tempo ili Maxi prodavnicama. Jako sam zadovoljna njome, kvalitetna je i po pristupačnoj ceni.

Mešajte žicom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijte glatku smesu. Ovu smesu prohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na sat vremena.

Kada se ganache od bele čokolade ohladio (i posle hlađenja u frižideru će biti tečan, ali nek vas to ne brine), izmutite mikserom dok se ne pretvori u lepu penastu kremu.

U ovu kremu dodajte kokos, po mogućnosti ako imate sitnije mleveni. Dodajte i izdrobljeni corn flakes i sve dobro izmešajte kašikom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Stavite na 15-20 minuta u frižider, a potom izvadite smesu i formirajte kuglice pri čemu u svaku treba da stavite po jedan pečeni i oljušteni lešnik.

Na kraju svaku kuglicu uvaljajte u kokos. Meni je od ove smese ispalo 36 kuglica.

Kuglice možete odmah jesti jer su dovoljno čvrste, tako da ne morate ni čekati da se još hlade. 😉 Meni lično su čak lepše takve nego kad se jako ohlade u frižideru jer im ukus bolje dolazi do izražaja.

Raffaello kuglice

Prijatno! 🙂

Ako su vam se dopale ove rafaelo kuglice, podelite recept sa vašim prijateljima i javite mi vaše utiske ako ih isprobate (ili ovde ili na mojoj fb stranici, svejedno. 😉 )