Džem od višanja

43. Džem od višanja 7

Obožavam da koristim domaće džemove za krofne, palačinke i druge razne poslastice, a nekad mi je čak i običan hleb namazan maslacem i džemom dovoljan za vrhunski užitak. Džem od višanja za koji danas delim recept sa vama je posebno fin jer je osvežavajuć, ni malo presladak već taman kako treba, a specijalno lep miris i ukus daje mu vanilin šećer i aroma ruma koja tako dobro ide uz višnje. 🙂

A znate šta je najbolje od svega? To što je za pripremu ovog džema dovoljno svega par minuta, a sve zahvaljujući Dr. Oetker džemfixu 3:1 koji drastično skraćuje vreme kuvanja jer sadrži pektin, biljno sredstvo za želiranje džema. Na taj način nije potrebno satima kuvati džem ili pekmez da bi se stegao, niti je potrebno puno šećera kao što je to obično slučaj kod kuvanja džemova na onaj starinski način kako su to radile naše mame i bake.

43. Džem od višanja 3

Za čas posla skuvaćete preukusni džem i uštedeti vreme, šećer ali i struju. Sjajno, zar ne? 😉 Možete se opredeliti za sezonsko voće po želji, a ja sam odlučila da po prvi put probam napraviti džem od višanja. Ispao je zaista savršen – umereno sladak, čak pomalo kiselkast i fin osvežavajuć, dok su ga vanilin šećer i aroma ruma dodatno obogatili i ovom džemu dali poseban šmek.

Pored Džemfixa super 3:1 koji označava da možete napraviti džem sa čak 3 puta većim udelom voća nego šećera, Dr. Oetker u ponudi takođe ima i Džemfix extra 2:1, sa kojim možete pripremiti džem sa duplo više voća nego šećera. Odaberite koji god vam više odgovara. Ni sa jednim nećete pogrešiti.

43. Džem od višanja 10

Što se tiče pripreme ovog džema, najviše vremena će vam otići na čišćenje višanja, ali ako imate pomoćnika da to završite što pre, džem će biti vrlo brzo gotov. 🙂 Pre kuvanja, potrebno je da pripremite i tegle tako što ih dobro operete i sterilizujete u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, nekih 15-ak minuta.

Ono što je bitno da znate je da će džem pripremljen na ovaj način biti u tečnom stanju prilikom sipanja u tegle, ali to nikako ne znači da vam nije uspeo! Džem počinje da želira nakon sipanja u tegle, tako da bez brige – čim se sasvim ohladi, imaćete džem spreman za upotrebu.

Džem od višanja pripremljen na ovaj način biće dovoljno čvrst za mazanje na hleb, ili kao punjenje za palačinke i krofne, ali skrenula bih vam pažnju da nije dovoljno čvrst da sa njime punite neke kiflice, štrudle i slično jer bi mogao iscuriti. U slučaju da želite čvršći džem, samo ga kuvajte malo duže do željene gustine.

43. Džem od višanja 5

Džem od višanja


Sastojci

(za 3 teglice od 300 ml)

Za džem:

Priprema

Džem

Višnje dobro operite i očistite od peteljki i koštica. Izmerite 1 kg očišćenih višanja i stavite ih u dublju šerpu. Ručnom presom (gnječilicom za krompir pire) ih malo izgnječite.

Tegle dobro operite, stavite ih u pleh, kao i poklopce okrenute prema gore i sterilizujte ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni, 10-15 minuta.

Vanilin šećer i džemfix pomešajte pa sipajte preko višanja i dobro izmešajte. Stavite šerpu na jaču vatru i zagrevajte do vrenja uz stalno mešanje. Kada je proključalo, skinite sa vatre i dodajte šećer. Dobro izmešajte i vratite na slabiju vatru pa kuvajte oko 5 minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte i aromu ruma.

Šerpu svucite sa vatre i po želji usitnite višnje štapnim mikserom ako volite džem glatke strukture. Ako volite da ostanu komadi voća, možete ga ostaviti tako. Na kraju kašikom skinite penu sa gornje površine. Penu je potrebno odstraniti kako biste dobili lep bistar džem.

U tople sterilizovane tegle sipajte džem do vrha uz pomoć kutlače i levka. Džem će u ovoj fazi biti u tečnom stanju, a počinje da želira hlađenjem.

Napunjene tegle dobro zatvorite poklopcima i pažljivo ih okrenite naopako. Ostavite ih tako 5 minuta a potom vratite u normalan položaj. Na ovaj način se džem neće pokvariti.

Džem ostavite da se potpuno ohladi a potom ga možete konzumirati na način po želji.

Prijatno! 🙂

Recept i fotografije urađene su u saradnji sa:
Logo Dr Oetker_background transparent-res