Nasuvo (rezanci) sa makom

Nasuvo (rezanci) sa makom

Ovo je jedna starinska poslastica koje mnoge vraća u detinjstvo, Vojvođanima uglavnom poznata pod nazivom nasuvo sa makom. A ko ne zna šta je nasuvo, sigurno zna šta su rezanci sa makom. 🙂 Uglavnom, koji god naziv da vam se više sviđa, jedno je sigurno – ovo je pravi pravcati užitak za makoljupce. 😉

Priprema je smešno jednostavna i prvo nisam ni htela da objavljujem recept, jer verujem da ovo svako zna napraviti i bez recepta. Ali evo ga ipak, nek se nađe na blogu, čisto kao podsetnik na ovo preukusno jelo. Možda ste ga baš davno jeli, pa sad poželite ponovo. 😉 Kod nas je baš često na trpezi, nekad sa makom, a nekad sa orasima, pa eto još jedne varijante. Može poslužiti i kao desert posle ručka, ali i kao sam ručak uz recimo neku vašu omiljenu čorbicu.

Nasuvo (rezanci) sa makom

Ovo je najosnovniji i ujedno najprostiji način pripreme, bez ikakvih dodataka, a vi ako želite možete nasuvo obogatiti raznim aromama po želji: rumom, vanilom, ili čak koricom limuna, ili nekim začinima poput muskatnog oraščića, cimeta, itd. Ne morate se uopšte držati mera koje sam napisala jer one mogu biti proizvoljne prema vašem ukusu, ali ja se držim odnosa 2:1 u korist rezanaca (npr. 400 g rezanaca i 200 g maka). Količina šećera ide prema ukusu i u zavisnosti od toga da li korisitite čist (100%) mak ili onaj sa dodacima koji je već zaslađen.

Nekad mak prvo prokuvam sa mlekom, ali ovaj put nisam. Ovako ima baš onaj starinski šmek kako su i naše bake pripremale ovu poslasticu. I za kraj: ne zaboravite dodati malo soli koja savršeno izbalansira gorčinu maka i slatkoću šećera. Bez soli jednostavno nije to to! 😉

Nasuvo (rezanci) sa makom

Nasuvo (rezanci) sa makom


Sastojci

  • 250 g rezanaca
  • 125 g mlevenog maka
  • 100 g šećera (ili po ukusu)
  • par kapi ulja
  • prstohvat soli

Priprema

Skuvajte rezance na uobičajen način (u ključaloj vodi uz dodatak kašike ulja i malo soli). Procedite, ali ne ispirajte hladnom vodom i vratite u lonac u kom su se rezanci kuvali. Savet: korisitite po mogućnosti rezance sa jajima, još bolje domaće, a ako ne, poslužiće i bilo kakve makarone.

Mak i šećer pomešajte, pa sipajte na skuvane rezance, dodajte par kapi ulja i so, i sve dobro izmešajte varjačom, dok je još toplo, da se šećer otopi. Ulje se dodaje zbog sočnosti, a so zbog izbalansiranog ukusa (kao što već rekoh). Ja dodam i malo više od prstohvata.

Po želji dodajte i neku aromu – slobodno improvizujte. Ili uživajte u jednostavnosti i punom ukusu maka bez dodataka. 😉

Prijatno!