Čoko-nugat rozenka

Čoko-nugat rozenka 2

Čoko-nugat rozenka je još jedan posni kolač bez pečenja, idealan za slave ili praznike. Sastoji se od gotovih rozen korica i fila na bazi mlevenih pečenih lešnika i mlevenog keksa pri čemu se u jedan deo dodaje čokolada pa se tako dobija dekorativni šareni kolačić.

Čoko-nugat rozenka 3

Mleveni pečeni lešnici daju ovom kolaču zaista fin bogat ukus a za još puniji ukus savetujem da koristite mleko umesto vode, u slučaju da ne postite. Za posnu verziju kolača koristite posnu belu čokoladu i posni keks.

Ova čoko-nugat rozenka se jako jednostavno i brzo priprema, a ako želite još više pojednostaviti ceo proces, možete kolač samo preliti najobičnijom glazurom od tamne ili bele čokolade, po želji. Ipak, ako uložite još trunčicu dodatnog truda da napravite i ove šare odozgo, dobićete dekorativan kolač za koji će vaši gosti misliti da ste ga kupili u prodavnici ili poslastičarnici. 😉

Za još rozen kolačića, pogledajte i ove fantastične recepte:

Čoko-nugat rozenka 1

Čoko-nugat rozenka


Sastojci

 • 1 pakovanje rozen kora (8 kom.)

Za fil:

 • 200 ml vode (ili mleka)
 • 150 g šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 250 g margarina
 • 250 g mlevenih pečenih lešnika
 • 150 g mlevenog keksa
 • 80 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

 • 100 g bele čokolade
 • 1 kašika ulja
 • 20 g čokolade za kuvanje
 • 2 kapi ulja

Priprema

Fil

Stavite u šerpu vodu, šećer i vanilin šećer i zagrevajte do ključanja. Prokuvajte kratko, 3-4 min. pa smanjite skroz vatru i ubacite margarin da se otopi.

Kad se otopilo, skinite sa vatre i odmah dodajte mlevene pečene lešnike i izmešajte. Potom dodajte mleveni keks, ali postepeno dodavajući, i mešajte. Dok je vruć fil, odmah ga podelite na dva dela, tako da jedan bude malkice veći (za jednu kašiku).

U taj veći deo fila ubacite čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke i mešajte da se otopi od topline fila. Nema potrebe prethodno da topite čokoladu i tako prljate još jednu posudu.

Neka se oba fila kratko prohlade, 5-10 min. pa filujte rozen kore naizmenično.

Filovanje

Tamni fil od čokolade podelite na 4 dela a svetli na 3 dela. Prvu koru premažite čokoladnim filom, stavite sledeću koru pa nanesite svetli fil, i tako dok ne potrošite sav fil i sve kore. Gornja kora se ne maže.

Kolač prekrijte pek papirom i opeteretite ga nekom težinom – plehom ili daskom za sečenje. Stavite ga u frižider na najmanje sat vremena da se ohladi i stegne, pre izlivanja glazure.

Glazura

Otopite u šerpici na najmanjoj vatri belu čokoladu sa uljem. U drugoj šerpici otopite tamnu čokoladu sa 1-2 kapi ulja i sipajte u kesicu kojoj odsečete vrh.

Ohlađen kolač premažite belom glazurom, lepo poravnajte i potom prošarajte tamnom čokoladom. Ja sam pravila slične šare kao kod Esterhazy torte. Izvukla sam linije od tamne čokolade i potom čačkalicom provukla čas u jednom pravcu, čas u suprotnom.

Kolač dobro ohladite u frižideru a potom ga skalpelom ili oštrim tankim nožem secite na štanglice željene veličine. Moje su bile oko 2,5 x 4 cm.

Prijatno! 🙂