Rozen kolač sa makom i čokoladom

Rozen kolač sa makom i čokoladom

Nije mi puno trebalo da nakon Karamel štanglica sa rozen koricama ponovo napravim neki kolačić sa gotovim rozen korama – iz razloga što su me zaista oduševile prošli put. Dilema je bila samo koji fil odabrati ovog puta. I tako nastade ovaj Rozen kolač sa makom i čokoladom. 🙂

Rozen kolač sa makom i čokoladom

Čokolada u filu od maka doprinosi kremastijoj konzistenciji, a ukus se tek jedva nazire. Možete sami odrediti koju vrstu čokolade ćete koristiti – da li za kuvanje, mlečnu ili belu. Ja sam koristila čokoladu za kuvanje, koja ima i najintenzivniji ukus. Ako želite blaži ukus čokolade a jači ukus maka, možete staviti mlečnu, ili čak bolje belu čokoladu koja će u najmanjoj meri uticati na ukus maka i potpuno mu prepustiti dominaciju. 🙂

Rozen kolač sa makom i čokoladom

A ako ste onaj baš “hardcore” makoljubac pa odbijate ideju da mak pomešate i sa čim, kako biste uživali isključivo samo u njegovom ukusu, onda komotno možete izbaciti čokoladu. Mada, zašto bi to radili kad su mak i čokolada zapravo savršena kombinacija. 😉

Rozen kolač sa makom i čokoladom

Kolači sa rozen koricama me strašno privlače prvenstveno jer su dekorativni, zbog puno tankih slojeva. Ali priznaćete, ovaj je čak “level up” po dekorativnosti, zbog marble glazure odozgo, za koju su zaslužni tamna i bela čokolada, i najvažniji “alat” – čačkalica. 🙂 Toliko je jednostavno da ne biste verovali…a povrh svega je super zabavno. Glazura će izgledati isključivo u zavisnosti od vaše mašte. Sve što treba da radite je da šarate čačkalicom kako god poželite. 🙂 Ideju sam pokupila odavde.

Rozen kolač sa makom i čokoladom

Ovo je inače bio jedan od naših uskršnjih kolačića. Stvarno je idealan za praznike jer je gotov za čas, pa vam tako ostavlja vremena za pripremu ostalih kolača. Nema pečenja, samo pripremite fil i odmah filujete korice sa još toplim filom. Brzo, jednostavno i fino. Ja sam zaista uživala, kako u pripremi ovog kolača, tako i u grickanju – nadam se da ćete i vi! 😉

Rozen kolač sa makom i čokoladom

Rozen kolač sa makom i čokoladom


Sastojci

Za fil:

 • 450 ml mleka
 • 250 g šećera
 • 200 g margarina
 • 300 g mlevenog maka
 • 1 kašičica arome vanile
 • 1/2 kašičice soli
 • 80 g čokolade za kuvanje
 • 100 g mlevenog keksa (petit, plazma, i sl.)

Još:

 • 1 pakovanje rozen korica (od 8 korica)

Za glazuru:

 • 100 g čokolade za kuvanje
 • 2 kašike ulja

+

 • 50 g bele čokolade
 • 1 kašika ulja

Priprema

Fil

U veću šerpu ulijte mleko, sipajte šećer i stavite na šporet. Zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se sav šećer ne otopi.

Dodajte margarin pa mešajte dalje dok se sve ne otopi.

Skinite sa vatre pa sipajte mak, aromu vanile i so, dobro promešajte pa vratite na šporet ali smanjite skroz vatru jer će prskati!

Kuvajte na blagoj vatri uz mešanje oko 5 minuta.

Skinite, ubacite čokoladu izlomljenu na kocke, dobro izmešajte da se otopi, i na samom kraju dodajte mleveni keks.

Sve dobro izmešajte kašikom, i vratite na vatru još minut-dva da baci par ključeva.

Fil ostavite da se prohladi svega 5-10 minuta i odmah filujte korice još toplim filom.

Filovanje

Na svaku koricu ide po 7 kašika fila kako bi vam slojevi bili jednake debljine. Budite brzi prilikom filovanja! Fil se zgušnjava kako se hladi, pa će vam biti teže razmazati ga lepo ravnomerno. Ja nabacam na koricu 7 kašika fila svugde po malo, i špatulom samo razmažem i poravnam. Prilikom stavljanja sledeće korice, blago je pritisnite rukama da se zalepi, i tako dok ne utrošite sve korice i fil. Poslednja korica se ne maže jer na nju ide glazura.

Nafilovan kolač blago pritisnite odozgo da se svi slojevi fino zalepe. Ako je potrebno, prekrijte kolač folijom i odozgo ga opteretite nekim plehom. Ja ovo nisam radila jer nije bilo potrebe.

Stavite kolač u frižider da se ohladi i stegne, najmanje 3 sata ili preko noći.

Glazura

Kada se stegao, napravite glazuru. U šerpici otopite najpre crnu čokoladu sa uljem, na najmanjoj vatri uz stalno mešanje. Odmah potom stavite na šporet drugu šerpicu sa belom čokoladom i uljem i na isti način otopite. Oprez kod odabira bele čokolade! Birajte samo kvalitetnu jer bela čokolada slabijeg kvaliteta neće lepo da se topi.

Nakon što se crna glazura prohladila par minuta, nanesite je svugde ravnomerno na kolač i lepo razmažite i poravnajte.

Odmah potom uzmite belu glazuru, pa kašikom nabacajte onako nasumično na razna mesta. Uzmite čačkalicu i jednostavno samo prošarajte kako vam je volja. Slobodno iskažite svoje slikarsko umeće! 😀

Kada ste zadovoljni dobijenim rezultatom, stanite sa šaranjem i stavite kolač u frižider da se glazura stegne.

Sečenje

Nastupa sečenje, za koje ja koristim isključivo samo sklapel, a vi ako ga nemate gledajte onda da koristite najtanji i najoštriji nož koji imate. Ako ste fanatik kao ja, tj. ako vam precizno isečen kolač u milimetar pruža neopisivo zadovoljstvo, onda se obavezno dohvatite i jednog dugačkog lenjira kojim ćete pre sečenja označiti parčad. Moja su 4 cm dužine i 2 cm širine.

Dakle, secnete skalpelom (nožem) mesta gde ćete seći, i uz pomoć lenjira spojite označena mesta tako što prvo samo ovlaš zasečete po površini glazure, a drugi put napravite pravi rez do kraja kolača.

To bi bilo to. 🙂 Preostaje još samo da probate kolač i uživate u njemu. Prijatno! 🙂

Napomene i saveti:

 • Kolač može biti i u posnoj varijanti ako mleko zamenite vodom, i koristite posnu belu čokoladu.
 • Možete koristiti čist mak ili smešu maka za kolače (sa dodacima).
 • Količinu šećera možete korigovati prema ukusu.