Čokoladne oblande sa rižom

Čokoladne oblande sa rižom

Ako volite čokoladu sa rižom, ove čokoladne oblande su za vas. Mogu reći da su mi ovo jedne od ubedljivo najboljih oblandi koje sam ikad jela. Tako su lagane i pahuljaste zahvaljujući ekspandiranom pirinču da nećete moći prestati da ih jedete. A prefina čokoladna krema sa mlekom u prahu je priča za sebe. Morate biti karakter da se suzdržite da ne pojedete dobar deo kreme već pre nego što dođe na red dodavanje pahuljica u nju. 😀

Inače, pirinčane pahuljice/ekspandirani pirinač/rižine pahuljice – sve je to isto, pa da vas ne buni različita terminologija u nastavku teksta, a lako ih možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

E sad, moram da priznam da su me ove oblande dosta namučile jer je recept iz mamine sveske gde uopšte nije pisala detaljna priprema, a ako ne obratite pažnju na nekoliko jako bitnih stvari, ode sve u propast. Pravila sam ih već nekoliko puta i nisu baš svaki put bile podjednako uspešne, ali bez brige, vi nemate zbog čega da se nervirate jer tu sam ja da vam ukažem na sve što treba da znate. 😉

Dakle, šta je bitno da bi vam ove oblande uspele kako treba?

  • Pre svega, važna je dužina kuvanja kreme. Ako kuvate prekratko, neće se stegnuti kako treba a o lepo isečenim parčadima možete samo da sanjate jer će i nakon hlađenja u frižideru sve biti nekompaktno i raspadaće se. Ako kuvate predugo, oblande će na kraju biti preterano čvrste i možda će ukus biti fin ali će izostati užitak u onoj finoj kremastoj konzistenciji dok ih jedete. Dakle, važno je naći zlatnu sredinu. 😉
  • Druga jako bitna stvar – skuvana krema mora da se POTPUNO ohladi do sobne temperature pa tek onda da ubacite ekspandirani pirinač. Ako u toplo ubacite pirinčane pahuljice, one će se skroz skupiti i postati žvakave.
  • Još jedna napomena vezana za mleko u prahu – prilikom dodavanja u kremu, lako hoće da se zgrudva, a da se to ne bi desilo, morate dodavati postepeno, malo po malo, uz konstantno mešanje žicom, a na kraju savetujem da uzmete i mikser pa još jednom izmešate kako bi u potpunosti razbili i najmanju grudvicu i tako dobili finu glatku čokoladnu kremu.

Ukus kreme je očaravajuć – čokoladno, puterasto, sa finom mlečnom aromom, a kada dodate pirinčane pahuljice i sve se ohladi i stegne, kao da bukvalno jedete mlečnu čokoladu sa rižom između dva hrskava lista oblande. 🙂

Čokoladne oblande sa rižom

Čokoladne oblande sa rižom


Sastojci

  • 200 ml vode
  • 150 g šećera
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g mleka u prahu
  • 150 g ekspandirane riže (pirinčanih pahuljica)
  • 2 lista oblande

Priprema

U veću šerpu ulijte vodu, ubacite šećer, puter i čokoladu izlomljenu na kocke pa sve zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne otopi. Od momenta kad je proključalo, kuvajte 5-6 minuta uz mešanje i potom skinite sa vatre.

Umešajte mleko u prahu, ali jako pažljivo, sipajući malo po malo i sve vreme mešajući žicom kako bi se što bolje razbile grudvice. Pošto je vrlo verovatno da ćete i dalje imati malo grudvica od mleka u prahu, uzmite mikser i izmešajte jedno 2 minuta da dobijete finu glatku čokoladnu kremu bez grudvica. Konzistencija treba da je nalik na ređi med ili karamel.

Sada ovu kremu potpuno ohladite do sobne temperature. U ovom stadijumu delovaće vam prilično retko, ali tako treba. Stegnuće se kasnije.

U skroz prohlađenu kremu umešajte pirinčane pahuljice. Dobro izmešajte da se čokoladna krema svugde ravnomerno rasporedi, obzirom da se radi o nekompaktnoj smesi, ali ne brinite, hlađenjem u frižideru će se ova čokoladna krema sasvim stegnuti i moći ćete seći oblande kao da se stvarno radi o čokoladi sa rižom.

Sada na prvi list oblande istresite ovu smesu i svugde ravnomerno rasporedite. Poklopite drugim listom oblande, dobro pritisnite rukama i opteretite odozgo nekim težim predmetom.

Savet: Ako želite biti 100% sigurni da će se gornji list oblande dobro zalepiti, savetujem vam da ravnu stranu oblande odmah premažete kremom u tankom sloju, još pre nego što ste dodali pahuljice jer ćete tako obezbediti “lepilo” između smese sa pahuljicama i lista oblande. Ja sam ovako uradila i nisam imala problema posle sa odvajanjem gornjeg lista oblande.

Oblande stavite u frižider da se dobro ohlade i stegnu preko noći pa sutradan secite jako oštrim i tankim nožem, još bolje skalpelom, kako biste dobili lep presek svake pahuljice.

Prijatno! 🙂

A ako se sad možda pitate šta uraditi sa preostala tri lista oblande, saznaćete u narednom postu! 😉